Ga naar inhoud

Verhalen

De legende van het Solse Gat

De legende van het Solse Gat

Het Solse Gat is een mysterieuze plek midden op de Veluwe. In de oeroude bossen bij Drie bevindt zich een groot gat midden in het bos, het Solse Gat. Geologisch gezien is het Solse Gat een overblijfsel uit de ijstijd. De naam zou zijn ontstaan omdat de Germanen het gebruikten als vereringsplek voor Sol, hun zonnegod.

Het spannendste verhaal is de legende van het verzonken klooster: Op de plek waar dit gat zich nu bevindt stond volgens de legende een groot klooster met veel torens. Dit was een nare duistere plek; de overste en alle monniken hadden hun ziel aan de duivel verkocht. Midden in de nacht werd er een zwarte mis gehouden met alle heksen en spoken uit de omgeving. De dorpelingen hoorden de vreselijkste geluiden. Dat heeft geduurd, tot in een stormachtige Kerstnacht, nu al eeuwen geleden.

Het klooster verdween met één hevige donderslag de grond in. Er bleef alleen een ijzingwekkende kuil achter. Sindsdien hoor je rond middernacht, wanneer je heel goed luistert, de klokken van het klooster schor luiden. Sommigen zien zelfs een blauwe gloed uit het gat opstijgen. Gelukkig lijkt het als de zon opkomt of er niets is voorgevallen. De dansende bomen vormen samen met het Solse Gat een prachtig beeld. Op de bankjes kun je heerlijk bij het Solse Gat zitten en mijmeren over alle spannende verhalen.

Terug