Ga naar inhoud

Zien & Doen

Tentoonstelling Vrijheid! Blijheid!

Omschrijving

In de tentoonstelling maak je kennis met manieren om vrijheid van anderen in te perken. Hoe staat het met onze vrijheid van meningsuiting? Heeft iedereen het recht op een eerlijke rechtszaak of het recht om te staken? Mag er overal gedemonstreerd worden?

Met de komst van COVID-19 waren ‘vrijheid’ en ‘vrij zijn’ ineens niet meer vanzelfsprekend. ,,Hierdoor werden we ons ook sterker bewust van de waarde van onze vrijheid,” vertelt museumdirecteur Germa Greving. ,,Maar wát je precies waardeert en wanneer, dat verschilt per persoon en per moment.” In Nederland vieren we de vrijheid ieder jaar op 5 mei. Vanaf 1946 was dat vooral om de Bevrijding te vieren, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Greving: ,,Nu staan we veel meer stil bij het algemene belang van vrijheid en proberen we te bedenken wat het voor anderen in de wereld betekent om onvrij te zijn.” Dat is ook de aanleiding voor de nieuwe tentoonstelling.


Tot slot zijn er ook de aangrijpende verhalen van mensen die hun vrijheid verloren, maar ook hervonden hebben. In Ermelo zijn mensen komen wonen die op zoek zijn gegaan naar vrijheid in een ander land dan ze geboren zijn. Vrijheid om te kunnen zeggen wat ze denken, om te zijn wie ze willen zijn, of om te kunnen leven zonder angst.

In samenwerking met Chr. College Groevenbeek en Stichting Ermelo’s Kunstcollectief kunnen bezoekers uiteindelijk ook genieten van de inspiratie die het thema vrijheid in de kunst oplevert. In wisselende samenstelling zijn werken te bekijken die verschillende kanten van het thema vrijheid belichten. Daarnaast kan ook elke bezoeker een eigen teken van vrijheid achterlaten in Het Pakhuis. We vullen het museum met ‘vrije vogels’ die zich grenzeloos over de wereld kunnen bewegen. Samen vieren we de herwonnen vrijheid na lange periodes van lockdown en eenzaamheid.

=

Openingstijden

Dinsdag10:30 - 16:30 uur
Woensdag10:30 - 16:30 uur
Donderdag10:30 - 16:30 uur
Vrijdag10:30 - 16:30 uur
Zaterdag10:30 - 16:30 uur

Prijzen

Volwassenen € 4,50

Kinderen 4 t/m 13 jaar € 2,75

€ 4,50
Volwassenen


€ 2,75
Kinderen
4 t/m 13 jaar

Locatie

Museum Het Pakhuis
Terug