Ga naar inhoud

Verhalen

Van stormslachtoffer tot kunstwerk

Het was een heerlijke zomerdag in juni 2021, onderweg vanuit Putten door de Sprielder- en Speulderbossen naar het Solsegat en buurtschap Drie zagen we een reusachtige Douglasspar, geveld door de storm. De uit de bosgrond getrokken wortelpartij wees metershoog in de blauwe lucht. Deze statige bijna kaarsrechte bomen van Noord-Amerikaanse oorsprong, hier geïntroduceerd omstreeks halverwege de negentiende eeuw, kunnen wel meer dan veertig meter hoog worden. 

Nu, maanden later, een verrassende ontdekking: Veluwse vrijetijdskunstenaars maakten, na nauw overleg met Staatsbosbeheer, uit de enorme boomstronk een schitterende impressie van de Grieks mythologische Medousa ofwel Medusa, een monsterlijke chtonische figuur. 

Het metersgrote kunstwerk kwam tot stand na maanden van intensieve arbeid zoals ondermeer het omvangrijke wortelsysteem zorgvuldig te ontdoen van al het zand alsook het loszagen en verwijderen van de tientallen meters lange loodzware boomstam waaruit dan weer een uiterst solide zitbank werd gemaakt evenals de elementen er om heen. Eerst hierna kon de houtbewerking (woodcarving) écht beginnen waarmee de Veluwe een opmerkelijke bezienswaardigheid rijker is geworden. 

Het Medusakunstwerk is te zien vanaf de Nieuwe Prinsenweg tussen de fietsknooppunten 56 en 97.

verslag van Dhr. Hans Hoorman

Terug