Ga naar inhoud

Scherven van Geluk

Met zijn allen een grote laat-middeleeuwse pottenbakkersoven bouwen die het ook nog doet. Dat is de bedoeling van het project ‘Scherven van geluk Ermelo’. Initiatiefnemer Robbert van der Horst wil met dit project namelijk een onderdeel van de bloeiende pottenbakkers-industrie reconstrueren, die Ermelo rond 1300 rijk was in het gebied dat nu Branderskamp heet. In het najaar zullen kinderen potten gaan maken die op het verleden zijn geïnspireerd.  Die potten worden dan gebakken in de hout gestookte oven!

Een paar jaar geleden werden bij de bouw van de Branderskamp (Albert Heijn)  resten van pottenbakkers-ovens en scherven van potten uit de 14e eeuw gevonden. Bijna niemand in Ermelo kent dit bijzondere archeologische industriële verleden, maar daar komt nu verandering in!
Vanaf mei herbouwen we met zijn allen zo’n werkende middeleeuwse oven ( formaat kleine iglo ) en krijgen daarbij hulp van kenners. We sluiten de bouw af met een proef-stook op het Oogstfeest op 20 augustus.

Tijdens de herfstmarkt op 22 oktober stoken we de oven en bakken we, geïnspireerd op de potten uit het verleden, het door kinderen gemaakte aardewerk
We sluiten Scherven van Geluk af met een tentoonstelling in de winkels van Ermelo.

Inspiratie voor het project ‘Scherven van geluk Ermelo’ vormden onder meer de kratten met potscherven in Museum Het Pakhuis die in 2014 zijn opgegraven en schoongemaakt door de werkgroep Archeologie van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo.

Het bouwen van de pottenbakkersoven gebeurt van 11 mei tot 9 juli op de zaterdagen en woensdagen bij het atelier van Robbert aan de Watervalweg 162.
Belangstellenden zijn welkom op de informatieavonden die 12 en 20 april om 20.00 uur in Museum Het Pakhuis plaatsvinden. Tijdens deze avonden wordt verteld wat precies de bedoeling is van het project, en hoe jij jouw steentje bij kan dragen. Robbert: “Iedereen is welkom die wil delen in het verhaal dat we gaan vertellen over een stukje ambachtelijke geschiedenis van Ermelo.” Ga voor alle informatie naar de website www.schervenvangelukermelo.nl.

Terug